VINTAGE URE FOR ALLE PENGENE

WristChronology havde i  Januar besøg af Nicolai Klingenberg indehaver af livsstilsmagasinet My-pleasure.dk

Menuen stod på Vintage ure & tapas og go’ rødvin – Her er lidt af snakken gengivet i Nicolais artikel lånt fra www.my-pleasure.dk

 

VINTAGE URE FOR ALLE PENGENE

Det handler om ure – gamle ure med sjæl. Og der er nok at komme efter. Og snarligt også via en dansk gut, der har samlet gennem længere tid, og som ganske snarligt åbner for posen med nyservicerede vintage-lækkerier med et års garanti. Jeg fik lov til at vise nogle af de første ure – og det er ganske spændende, hvis du spørger mig. Og så kan du blive en af de første, der stikker af med et af urene, hvis der er noget, der fænger. Læn dig tilbage, læs med – og bliv fascineret. Er der et ur, du falder for, sender du bare en mail på nk@my-pleasure.dk

 

Omega Sub Sec vintage ure for alle penegne

 

Du står bag et kommende koncept, der omhandler salg af vintageure, men hvordan opstod din interesse for ure?

– Fra den dag jeg arvede min bedstefars vintage Omega SeaMaster De Ville, har jeg været fascineret af ældre mekaniske ure. Min fascination voksede til en ambition, hvorfor jeg valgte at gøre noget ved tanken om en online shop, hvor jeg ville tilbyde salg, reparation, kommsionssalg med mere. Det omhandler kun Swiss Made ure, men det handler også om historierne, der er knyttet til urene og gerne med en indsigt i det “tidligere liv” hos den tidligere ejer.

Zenith ur

Som fjorten årig stak han af til søs – han begyndt som dækmatros, men endte som fuldblods officer på nogle af de allerstørste skibe. Han har blandt andet været styrmand på Britannia (Titanics søsterksib) i en alder af 33 år. I de sene 70′ere var han kaptajn og kunne således leve op til urets modelnavn: Omega De Ville SEAMASTER. Det synes jeg, er en rigtig god historie til et ur – og havde det ikke været min bedstefar, havde historien sådan set stadig være rar at kende, hvis uret skulle skifte hænder. Vi vil forsøge at opstøve så mange historier som muligt, når vi sælger ure…

omega seamaster

 

Hvad var dit første ur – og hvor og hvornår fik du det?

– Da jeg som fem-årig begyndte i børnehaveklassen, fik jeg et skoleur af mine forældre. Et kinky Fortis Watch, hvor man selv kunne designe sit urs look. For mit vedkommende betød det valg at en særlig urskive: Leonardo Da Vincis anatomiske sprællemand! Og gerne med en plasticrem med kombination af lilla, hvid, lyserød, grøn, blå og rød. Det ur har jeg stadig.

Da jeg var otte år, døde min farfar, hvorfor jeg arvede hans Mora ur – da det ikke virkede, købte min far et sæt mikro-skruetrækker til mig, hvorefter jeg skilte uret ad. Uden at vide, hvad jeg gjorde fik jeg det mirakuløst til at virke. Dog fik jeg kun glæde af det i ganske kort tid, eftersom det blev stjålet fra svømmehallens omklædningsrum.

Og nå ja, i 2002 arver jeg min morfars ur, som for første gang bringer mig nærmere et “high end” kvalitets ur… Og med en slidt rem, som det ses herunder.

omega seamaster de ville

Men hvorfor kastede du dig over vintageure?

– Da jeg i 2010 fyldte 28 år, gav jeg mig selv en gave, der var lidt anderledes. Siden jeg blev 21 år har jeg gjort det til min tradition at købe et ur, jeg ikke mente, jeg havde råd til, mindst en gang om året. Men i 2010 ville jeg noget andet, og derfor tog jeg til alene til Schweiz. Jeg skulle ikke have et nyt ur, men havde i stedet medbragt mit Omega Seamaster De Ville. Det havde ikke været renset siden min morfars tid, men det er et ur, der betyder meget for mig – derfor bestemte jeg mig for at tage uret med på en rejse, der bragte det tilbage til Schweiz. Dagene omkring min fødselsdag i 2010 var som en rejse i tid og rum, der gjorde, at jeg revurderede, om jeg havde nået mine mål for, hvad jeg ville være, når jeg blev voksen – jeg var blevet akademiker og ikke urmager. Frem til min fødselsdag i 2011 blev tanken om være urmager – i en butik fuld af gamle ure, der hver især bar på en historie fra en svunden tid – blot en tanke. I stedet satte jeg mig ned og begyndte at skrive om, hvad jeg vidste om ure, og hvad jeg ville bruge det til. Det er nu to år siden og jeg er derfor stolt over endelig at kunne lancere mit nyeste koncept om meget kort tid…

certina ur

 

Vi handler med mekaniske Swiss-amde ure fra cirka 1900 til 1970′erne, som fortjener et ekstra liv. Urene bærer på hver deres historie fra de tidligere ejer, som vi vil forsøge at finde frem, når det er muligt. Derudover skal det nævnes, at et nyt mekanisk ur fra en god anerkendt swiss ur producent typisk koster langt mere end et vintageur.

Vi ved, at det kan betale sig at investere i vintageure, eftersom det er begrænset vare, der i stigende grad får flere og flere tilhængere. Tidligere kom efterspørgslen fra Europa, USA og det øvrige vesten, men de seneste ti år har efterspørgslen spredt sig til Kina og store dele af asien. Senere blandt nyrige i Rusland, og som det seneste er Sydamerika, her særligt Brasilien, repræsenteret.

vintage watches

Slutteligt vil jeg mene, at der er flere og flere, som efterspørger produkter – herunder ure – der rummer en historie, har patina og som fortjener en længere levetid, når nu det er muligt.

Certina DS-2

Dit vintage-koncept vil også byde på andet end salg – kan du uddybe?

– Vi vil tilbyde mere end gamle dress watches i udbud. Vi vil supplere vores sortiment med et stort udvalg NOS Vintage Swiss made ur-remme til fornuftige priser og top kvalitet. Derudover udbyder vi Swiss made lommeure samt vintage Ronson lightere.

Derudover giver 1 års garanti på alle vores ure, der er solgt via vores showrooms eller på vores hjemmeside. Skulle du selv ligge inde med et ur, du ønsker serviceret, renset eller repareret, så er vores urmager altid klar på at give et gratis tilbud på reparation eller service. Vi sælger altså ure, men har du et ur, du vil af med, kan vi også hjælpe dig med det på en af nedenstående måder:

1. Sælge dit ur direkte til os (anbefales for ure under 7.500 kroner, som trænger til rensning/service)
2. Vi sælger dit ur mod kommission (anbefales for ure, der er serviceret og vurderet til mere end 7.500 kroner)
3. Byt dit ur: Få dit ur vurderet af vores eksperter og få en fornuftigt byttepris, såfremt du føler vi har et ur du bør eje

Breitling geneve

Har du selv et ur, du aldrig vil skille dig af med?

– Jeg har en gang svoret, at jeg aldrig ville skille mig af med min morfars – nu mit – Omega Seamaster De Ville – eftersom de betyder utroligt meget for mig. Men eftersom Seamasteren blev det ur, der tilbage i 2010 skabte rammerne for mit projekt, har jeg besluttet, at det er tid til at give slip og lade den rette skrive sig ind i dette fantastiske urs historie – derfor vil det ganske snarligt komme til salg sammen med min morfars dagbøger…

Og hvad med et ur, du er på evig jagt efter?

– Jeg må nok tilstå, at der er flere:
• Omega: Railmaster Caliber 287
• JaegerLeCoultre: Memovox fra 1956 (gerne med sølvbelagt skive)
• Eterna: En gammel chronograph med Valjoux caliber

Hvad er den største forskel på vintageure og nye ure?

– Der er flere, men den allerstørste forskel er nok, at mange vintageure ikke længere produceres og derfor eksisterer i en naturlig, limiteret mængde. Desuden er mange nyere “high end” ure maskinelt masseproduceret, hvorimod større dele af de vintageurene har værker, hvor en store del komponenterne er 100 % håndlavet.

brugt ur + rado

Drager jeg den umiddelbare konklusion på disse argumenter, kan jeg konkludere, at en stor del af vintageurene, såfremt de skulle produceres i dag, ville have en lagt højere pris end nutidens, da de vintageure har haft flere kærlige timer med en urmager, før de blev solgt første gang. Med al respekt har de gamle ure langt mere “kvalitetstid” på bagen end et nyproduceret Rolex ur få i hele sin levetid.

Eller ganske kort sagt: Rethink – reduce – reuse…

Hvad mener du, at enhver mand bør vide om ure?

– Jeg synes ikke, det er så vigtigt, at man ved noget specielt om ure, men mener derimod det er vigtigt, at man tænker over sine behov – og i hvilke sammenhænge man ønsker at benytte et ur. Derfor bliver det vigtigt at kende til de forskellige typer vintageure, man kan erhverve sig.

Vi lever i det, fortiden ville kalde fremtiden, hvor alle har mindst et ur i deres telefon. Bland andet derfor er klassiske, mekaniske armbåndsure i stor fremgang, da de ikke kræver batterier, virker år efter år og altid er “ready for wind an wear”, uanset om du skal til forretningsmøde, middag, på date og så fremdeles.

eterna ur

Et manuelt værk er til tider en fordel, da de fleste af disse er billigere end automatiske – samt billigere at servicere. Altså masser af kvalitet for pengene.

Et automatisk værk kan være en fordel for dig, der tit er på farten og eller altid har et ur om håndledet. At have et manuelt vintageur og bruge det hver dag, kræver at man gør det til en rutine at trække sit ur op dagligt. Ikke noget for dig? Så er et automatisk ur lige løsningen: Du slipper for at trække uret op, da urets rotor aktiveres gennem den kinetiske energi, som urets ejer frembringer gennem dagligdagen bevægelser.

Omega Sub Sec vintage ure for alle penegne Alpina

 

Kender man forskel på disse to typer ure, er man godt kørende. Dernæst kan man begynde at sætte sig ind i andre værker såsom chronografer, chronometer og eller quartzure. Sidstnævnte handler vi dog ikke med, da vi ikke er tilhængere af batteridrevne ure.